Apariția acestei noi lucrări este influențată și de neclaritatea politică ce caracterizează situația internă din România. Nu trebuie să fi un prea fin profet pentru a sugera că va fi o perioadă de mari chinuri din care, cu greu, se vor naște realizări certe, rămânând să ne amețim cu iluzii....
Lucrarea de față își propune - și, personal, cred că reușește – să facă o analiză detaliată completă, dar și sectorială, a evoluției economice în perioada ianuarie 2014 - iunie 2015 și în comparație cu alte perioade de timp semnificative, fără a emite aprecieri categorice, acestea rămânând la latitudinea și libertatea de interpretare a cititorului.
Acest al optsprezecelea volum nu putea să nu facă analiza comparată, tridimensională, respectiv: în primul rând, situația economico-socială actuală comparativ cu cea a defunctului sistem; analiza și interpretarea datelor pe întregul interval de timp, din 1990 până în prezent; aprecierea rezultatelor din perioada ianuarie 2014 - iunie 2015.
Studiul este util în primul rând studenților, masteranzilor și doctoranzilor de la Academia de Studii Economice sau de la alte instituții și facultăți cu profil economic din învățământul superior de stat sau privat, specialiștilor și cercetătorilor mediului de afaceri intern și internațional și, de ce nu, politicienilor care pot descoperi în această carte „efectul” eforturilor depuse de ei în acest timp. Studenții, masteranzii sau doctoranzii vor putea constata că dascălul lor nu se limitează doar la a expune de la catedră ci își asumă răspunderea în a analiza și interpreta datele din care se desprinde situația social-economică și tendința de evoluție a României în perioada următoare.
Autorul