Odată cu dezvoltarea tehnologiei în ultimele decenii, este unanim acceptată ideea că piețele financiare evoluează ireversibil către automatizarea tranzacțiilor. Acest fenomen favorizează importanța cercetării științifice în comunitatea practicienilor, prin adaptarea unei largi varietăți de metode ale analizei stocastice privind evaluarea instrumentelor piețelor financiare.
Această monografie își propune, în primul rând, surprinderea dimensiunii practice a acestor aspecte, prin cercetarea evenimentelor aleatoare pe care experiențele piețelor financiare ni le pun la dispoziție și posibilitatea reconstruirii mărimilor sau proceselor care le-au generat.
Această lucrare este prima carte de specialitate apărută în România care să clarifice, să detalieze și să explice în cele mai mici amănunte elementele tehnice specifice calculului stocastic și aplicațiile acestora în mecanismele ingineriei financiare. Experiența autorilor dobândită în domeniu este reliefată de către utilitatea secțiunilor de numeroase exemple și exerciții (însoțite de indicații), precum și de către introducerea în text a unor comentarii menite să sublinieze conexiuni între rezultate, să ofere informații sau să sugereze probleme noi.
Cartea explică fundamentele matematice ale modelelor financiare de evaluare a instrumentelor financiare, începând cu Black-Scholes și terminând cu modele mai sofisticate de tipul celor cu volatilitate stocastică și salturi, abordând totodată și tematica evaluării instrumentelor financiare cu venit fix. Primele patru capitole sunt dedicate bunei înțelegeri a oricărui detaliu de natură tehnică ce stă la baza scopului propus. În fiecare dintre următoarele patru capitole ale cărții am urmărit sistematic a pune în lumină întrepătrunderea conceptelor și metodelor probabilistice cu problematica evaluării activelor financiare. Această abordare transmite, totodată, maniera în care teoria probabilităților evoluează ea însăși, contribuind în mod esențial la dezvoltarea metodelor privind determinarea prețului corect al instrumentelor financiare.
Autorii mulțumesc S.I.F. MUNTENIA S.A. și S.C. FARTUD S.R.L. pentru sprijinul acordat la apariția acestei monografii.