Lucrarea prezintă un cadru sintetic macroeconomic al impactului ISD în România, în condițiile crizei economice și financiare din perspectiva rolului acestora, vizând ieșirea din criză și reluarea creșterii economice, dar și cauzele care au determinat declinul ISD și al celor autohtone. Este efectuată de asemenea și o analiză SWOT a investițiilor străine directe în România.
Cercetarea ISD este realizată în corelare cu alți indicatori macroeconomici ai economiei naționale (PIB, export și import). Sunt utilizate metodele analizei de regresie și corelație simplă și multiplă, modelul LAG, precum și metoda VAR. Scopul unor astfel de analize cantitative, pe bază de modele ale investițiilor străine directe, a fost acela de a identifica relația biunivocă, ce are intensități diferite de la o perioadă la alta, dintre ISD și determinanții acestora, precum și dintre indicatorii de performanță ai economiei românești și investițiile străine directe, ca factor major de influență.
În finalul lucrării se prezintă principalele concluzii și recomandări cu caracter teoretico-metodologic, dar și aplicativ, vizând contribuția investițiilor străine directe la dezvoltarea economică a României, în condițiile integrării în UE și ale globalizării.