Lucrarea de față se dorește o sinteză a preocupărilor privind abordarea economiei publice și modul în care acestea susțin și fundamentează anume situații optimale care să se apropie tot mai mult de optimul economic formulat în raport cu interesul public.
Abordăm astfel un capitol important al managementului sectorului public referitor la analiza economică a deciziilor publice.
Contribuția autorului se rezumă la sintezele obținute pe baza unei importante documentări. Totodată, modelele de optimizare formulate utilizează idei, mai noi sau mai vechi, ale analizei economico-matematice, insistând pe criteriile și modalitățile de optimizare ale unor acțiuni publice principale ce fac obiectul intervențiilor publice.
Ne referim aici la proiectele de investiții publice, politicile publice, modelarea generală a cererii și ofertei de bunuri și servicii publice.
O situație specială la care ne-am oprit oferă un model de agregare a utilităților individuale prin intermediul bunurilor publice.
O atenție aparte, neregăsită în lucrări de acest gen, este acordată modelării și optimizării serviciilor publice. Referirea directă are în vedere serviciile publice cu caracter administrativ care sunt o componentă importantă a sectorului public.
Autorul