Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Repere de politica economică
Repere de politica economică
Preț 7 lei
[ carte epuizată ]
ISBN 973-590-528-0
An apariție 2001
Nr. de pagini 160
Format 14x20
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Alertează-mă când este pe stoc  
Descriere

      O analiză atentă a efectelor pe care le au de obicei măsurile de politică economică va arăta că prin măsurile luate guvernele modifică întotdeauna și termenii repartizării bunurilor produse. Spre exemplu, dacă guvernul unei țări oarecare adoptă la un moment dat un buget deficitar, el modifică de fapt raportul dintre veniturile destinate consumului prezent și cele destinate consumului de mâine. Altfel spus, mărește, în mod justificat sau nejustificat, consumul prezent pe seama unui consum mai mic în viitor. Numai dacă acest deficit ar avea un caracter permanent și ar fi mereu de același grad, numai atunci nu ar fi afectat consumul de mâine sau consumul generațiilor viitoare. Un alt exemplu: dacă un guvern acceptă sau, mai bine zis, provoacă el însuși un anumit grad de inflație, superior creșterii salariilor nominale, automat este afectată puterea de cumpărare a celor cu venituri fixe, bineînțeles în avantajul celorlalți; când scade puterea de cumpărare a leului se ia de la toți ca să se dea mai mult celor care au obținut majorarea salariilor. Încă un exemplu: dacă guvernul unei țări limitează prețurile de vânzare ale unor produse obținute în condiții de monopol, el limitează totodată veniturile firmelor respective în avantajul celor care le cumpără produsele. Se poate demonstra la fel că dacă guvernul adoptă o serie de măsuri cu privire la politica fiscală, la cea vamală etc., etc., etc. el antrenează de fiecare dată schimbări mai mari sau mai mici în legătură cu repartizarea bunurilor între cetățeni.

      Înclin să cred deci că indiferent ce măsuri de politică economică ar lua un guvern ele conduc de fiecare dată și la schimbarea termenilor repartiției bunurilor. Dar, dacă așa stau lucrurile, Ricardo avea perfectă dreptate să susțină că economia politică reprezintă „o cercetare asupra legilor care determină împărțirea produsului între clasele care contribuie la formarea lui”. Obiectul economiei politice nu este, așadar, studiul repartizării resurselor productive rare între diferite utilizări alternative, cum susțin de obicei marginaliștii, ci, în primul rând, studiul repartizării bunurilor între cetățeni. Repartizarea bunurilor între cetățeni este, și din punctul meu de vedere, esența științei economice și, în același timp, esența politicii economice; oricum, într-o economie de piață repartizarea resurselor „rare” între diferite utilizări alternative o face în mod normal piața și nu guvernul, iar piața nu are nevoie de cunoștințe de economie politică pentru a face așa cum se cuvine acest lucru al ei. Repartizarea bunurilor între cetățeni nu o face însă întotdeauna piața. Dimpotrivă, aș zice că ea este efectuată în cea mai mare măsură, chiar într-o economie de piață, de către guverne. Din păcate, problema aceasta nu a fost suficient studiată până în momentul de față. Acesta este motivul pentru care i-am afectat aici un capitol întreg. Totodată, celelalte capitole deși au titluri diferite vorbesc, așa cum se va putea constata, despre aceeași veșnică problemă a repartizării bunurilor între cetățeni. Revolte, răscoale sau războaie, crime sau sinucideri etc., își au de cele mai multe ori originea aici, în sfera repartiției.

Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Politici economice An apariție 2001
Nr. pagini 144
Format 14x20
Preț 5 lei
Filosofia economică și politica dezvoltării durabile An apariție 2003
Nr. pagini 184
Format 14x20
Preț 5 lei
Politici economice An apariție 2009
Nr. pagini 200
Format 17x24
Preț 35 lei
Impactul politicilor financiare asupra societății An apariție 2000
Nr. pagini 288
Format 17x24
Preț 8 lei
    Recomandări

The Economicity. The Epistemic Landscape An apariție 2016
Nr. pagini 302
Format 17x24
Preț 35 lei
Ciclicitatea activității economice. Factori de influență a fluctuațiilor ciclice identificate în economia României An apariție 2018
Nr. pagini 98
Format 17x24
Preț 21 lei
Analiza informațiilor referitoare la piețele externe An apariție 2019
Nr. pagini 140
Format 17x24
Preț 35 lei
Economie. Ediția a treia An apariție 2019
Nr. pagini 634
Format 17x24
Preț 73 lei
    În curs de epuizare

Set: Tratat de asigurări. Volumele I și II An apariție 2004
Nr. pagini 1096
Format 17x24
Preț 45 lei
The Path of Internationalization and Integration in the Europe of Regions An apariție 2007
Format 17x24
Preț 17 lei
Particularități ale tehnologiei informației pentru managementul strategic An apariție 2000
Nr. pagini 240
Format 17x24
Preț 8 lei
Administrarea sistemelor UNIX An apariție 2008
Nr. pagini 270
Format 17x24
Preț 28 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice