Deși consemnează cu scrupulozitatea cercetătorului fidel tehnicii statistice cifrele care evaluează mersul sinuos al economiei românești, autorul nu se poate detașa de o datorie a cetățeanului, aceea de ași exprima părerea în legătură cu o tendință sau alta deturnate de la sensul lor de decizii politice pripite sau pur și simplu neadecvate.
„Starea economică” capătă din această perspectivă alura unei adevărate strategii alternative la cea oficială, care este mereu suferindă din cauza intruziunilor politicului.
Totodată, în ciuda consemnării impersonale a descreșterilor continue ale principalilor indicatori economici, cartea nu degajă un pesimism contaminant, dimpotrivă reușește să lumineze potențialele de relansare a economiei, de depășire a blocajelor, de continuare în sens pozitiv a reformei.
Constantin Anghelache se trădează în această carte drept un partizan al unei economii posibil performante, competitive, și pledează implicit pentru o abordare strategică a tranziției care să determine revirimentul.
Am putea spune că „România 2000 - Starea economică” este cartea unui om atașat valorilor așteptate de populație: tranziție rațională, dezvoltare economică, prosperitate individuală.
Un teoretician care se implică emoțional în studiile sale părea, până de curând, să nu aibă rezultate coerente și consistente.
Constantin Anghelache fracturează această credință încetățenită și umanizează simplu cercetarea științifică, o apropie nevoilor de înțelegere ale oamenilor, o pune la dispoziția politicanului pentru a opera cu un grad mai ridicat de cunoaștere în actul decizional.
Adeseori soluțiile sunt oferite rumene pe tavă strategilor noștri, prea adesea obsedați de modele și mode abstracte, de aiurea, în care nu încape nicicum atipica economie românească.