Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Revirimentul statului
Revirimentul statului
Preț 10 lei
Adaugă
ISBN 973-590-527-2
An apariție 2001
Nr. de pagini 272
Format 14x20
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      În lucrarea de față sunt valorificate cu succes diferitele optici, doctrine și teorii fundamentate și propagate de econo­miști, politologi, juriști, sociologi, manageri guvernamentali de renume, cu privire la raportul dinamic dintre puterea de stat și activitățile economice. Realizând o analiză critică, la obiect și pertinentă, a multora dintre opiniile și punctele de vedere vehiculate cu multă „pompă“ în literatură, autorul a selectat din fiecare dintre acestea ceea ce i-a fost necesar pentru a-și construi un mod original de abordare și de clarificare a relației stat – economie.

      Criteriul pe baza căruia se face delimitarea între diferitele puncte de vedere este liberalismul economic și intervenționismul în economie, fiecare dintre aceste elemente de gândire fiind judecate concret-istoric prin prisma creșterii economice a dezvoltării economico-sociale și a progresului economic. În plan doctrinar, această demarcație absolutizantă este exprimată de marii specialiști prin sintagmele șocante, dar consistente de fundamentalism de piață și de fundamen­talism dirijist sau de comandă (G Soros). De aceea se poate spune că lucrarea, în ansamblul ei, este despovărată de aspectele ideologice stânjenitoare, în efortul de căutare a adevărului într-un domeniu atât de puternic ideologizat și politizat. Autorul și-a susținut noua paradigmă a științei economice pe care o explică la analiza raportului stat – eco­nomie. „Știința economică trebuie să studieze și să exprime științific (obiectiv), prin concepte și instrumente adecvate, motivația activității economice și obiectivele ei, să măsoare rezultatele acestor activități prin indicatori adecvați, să le compare și să le controleze în raportul de motivație și de obiective“ (Francois Perroux ).

      Toate aceste elemente, îndeosebi formularea obiecti­velor pe termen mediu și lung și controlul realizărilor presu­pun fără nici un fel de dubiu implicarea puterii publice în desfășurarea activităților social-economice.

      Ca rezultat al unei ample abordări istorice și pe baza unor analize profunde a realităților social-economice și politice actuale, variate și dinamice, autorul lucrării conclu­zionează că, în prezent, este mai necesar ca oricând în trecut să se caute realizabilul și funcționalul în legătură cu raportul stat – economie. Aceasta, deoarece „remodelat sau chiar de-a dreptul nou, statul rămâne ceea ce a fost dintotdeauna, un fascicul de funcții și puteri diferite, chiar dacă mijloacele s-au modificat și se modifică neîncetat“ (Fernand Braudel).

Prof. univ. dr. Niță Dobrotă

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    În curs de epuizare

Limba și literatura română. Manual pentru clasa a X-a, pentru Școala de Arte și Meserii An apariție 2005
Nr. pagini 112
Format 20x27
Preț 20 lei
Convergențe în teoriile privind esența prețurilor An apariție 2005
Nr. pagini 336
Format 17x24
Preț 35 lei
Contabilitatea și cele 10 porunci An apariție 2003
Nr. pagini 176
Format 14x20
Preț 13 lei
Ecologie. Filosofia naturală a vieții An apariție 1999
Nr. pagini 272
Format 14x20
Preț 28 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice