Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Revirimentul statului
Revirimentul statului
Preț 10 lei
Adaugă
ISBN 973-590-527-2
An apariție 2001
Nr. de pagini 272
Format 14x20
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      În lucrarea de față sunt valorificate cu succes diferitele optici, doctrine și teorii fundamentate și propagate de econo­miști, politologi, juriști, sociologi, manageri guvernamentali de renume, cu privire la raportul dinamic dintre puterea de stat și activitățile economice. Realizând o analiză critică, la obiect și pertinentă, a multora dintre opiniile și punctele de vedere vehiculate cu multă „pompă“ în literatură, autorul a selectat din fiecare dintre acestea ceea ce i-a fost necesar pentru a-și construi un mod original de abordare și de clarificare a relației stat – economie.

      Criteriul pe baza căruia se face delimitarea între diferitele puncte de vedere este liberalismul economic și intervenționismul în economie, fiecare dintre aceste elemente de gândire fiind judecate concret-istoric prin prisma creșterii economice a dezvoltării economico-sociale și a progresului economic. În plan doctrinar, această demarcație absolutizantă este exprimată de marii specialiști prin sintagmele șocante, dar consistente de fundamentalism de piață și de fundamen­talism dirijist sau de comandă (G Soros). De aceea se poate spune că lucrarea, în ansamblul ei, este despovărată de aspectele ideologice stânjenitoare, în efortul de căutare a adevărului într-un domeniu atât de puternic ideologizat și politizat. Autorul și-a susținut noua paradigmă a științei economice pe care o explică la analiza raportului stat – eco­nomie. „Știința economică trebuie să studieze și să exprime științific (obiectiv), prin concepte și instrumente adecvate, motivația activității economice și obiectivele ei, să măsoare rezultatele acestor activități prin indicatori adecvați, să le compare și să le controleze în raportul de motivație și de obiective“ (Francois Perroux ).

      Toate aceste elemente, îndeosebi formularea obiecti­velor pe termen mediu și lung și controlul realizărilor presu­pun fără nici un fel de dubiu implicarea puterii publice în desfășurarea activităților social-economice.

      Ca rezultat al unei ample abordări istorice și pe baza unor analize profunde a realităților social-economice și politice actuale, variate și dinamice, autorul lucrării conclu­zionează că, în prezent, este mai necesar ca oricând în trecut să se caute realizabilul și funcționalul în legătură cu raportul stat – economie. Aceasta, deoarece „remodelat sau chiar de-a dreptul nou, statul rămâne ceea ce a fost dintotdeauna, un fascicul de funcții și puteri diferite, chiar dacă mijloacele s-au modificat și se modifică neîncetat“ (Fernand Braudel).

Prof. univ. dr. Niță Dobrotă

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Recomandări

Înțelegerea fenomenului economic. Despre funcționarea principiului conexiunii An apariție 2018
Nr. pagini 392
Format 14x20
Preț 30 lei
Inovare și transformare în industria media An apariție 2018
Nr. pagini 224
Format 17x24
Preț 55 lei
Politica fiscal-bugetară și piața de capital An apariție 2018
Nr. pagini 286
Format 17x24
Preț 47 lei
Emergența afacerilor verzi prin activarea potențialului uman An apariție 2018
Nr. pagini 168
Format 17x24
Preț 38 lei
    În curs de epuizare

Contabilitate și gestiune fiscală An apariție 2009
Nr. pagini 348
Format 17x24
Preț 55 lei
Controlul propriu al agentului economic. Regii autonome si societati comerciale. Unitati din tara si strainatate An apariție 1996
Nr. pagini 176
Format 17x24
Preț 2 lei
Platforme integrate pentru afaceri. ERP An apariție 2013
Nr. pagini 344
Format 17x24
Preț 42 lei
România 1999: starea economică An apariție 1999
Nr. pagini 304
Format 17x24
Preț 5 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice