Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Prolegomene la un drept instituțional comunitar
Prolegomene la un drept instituțional comunitar
Preț 14 lei
[ carte epuizată ]
ISBN 973-590-858-1
An apariție 2003
Nr. de pagini 200
Format 17x24
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Alertează-mă când este pe stoc  
Descriere

      Idealul construirii unei Europe unite a fost, cu o intensitate și amploare variabile, prezent în conștiința multor europeni. Sigur, ideea este veche. Istoricii ideii europene au evocat proiectele precursorilor, dar toate acestea au rămas în stadiu teoretic, oamenii politici nu le‑au putut da consistență. Singurele realizări au fost dictate cu sabia, prin ambiții personale și prin voință de hegemonie, prin constrângere. Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, cuceririle lui Napoleon, Germania cancelarului Bismark, Cel de‑al III‑lea Reich ș.a. sunt asemenea realizări parțiale și efemere.

      Au existat coaliții, sisteme de alianțe, dar toate acestea nu erau decât combinații diplomatice, combinații militare. Nu se căuta egalitatea între părți, reciprocitate în schimburi, ci subordonarea unora față de alții. Conjuncturile istorice nefavorabile au împie­di­cat procesul de unificare, au dilatat sau contractat marginile Europei.

      A trebuit să se încheie cel de al doilea război mondial pentru ca ideea să prindă contur, să prindă forță. Europa era ruptă în două, cu regimuri politice, sociale și economice diferite și curând antagoniste. Începuse „războiul rece”.

      Factori favorizanți au existat. Teama de pericolul sovietic a fost unul din aceștia. Un al doilea factor a fost încurajarea venită din Statele Unite ale Americii, țară interesată în existența unei Europe din care trebuiau eliminate haosul și sărăcia, în condițiile unei producții industriale și agricole mult scăzute, fără schimburi comerciale, fără rezerve financiare, cu o infrastructură de transport deteriorată sau distrusă, cu orașe ruinate.

      Planul Marshall a determinat Europa să se grupeze: diplo­mația americană a legat acordarea creditelor de unificarea Europei. A fost creată în 1948 Organizația europeană de cooperare econo­mică în scopul gestionării creditelor Marshall. Acestea au fost urmate și de altele.

      Fără acești doi factori, Europa ar fi fost un continent rămas într‑o juxtapunere nefuncțională de state rivale. Numai prezența simultană a acestor doi factori a putut duce la crearea de instituții comune, a putut duce la o comunitate de drept public internațional, la constituirea unei unități economice și la posibilitatea din ce în ce mai prezentă a unei uniuni politice.

      Integrarea economică s‑a înfăptuit. Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam și Tratatul de la Nisa au făcut pași mari în consolidarea coeziunii europene, în condițiile celei mai mari lărgiri preconizate de Uniunea Europeană.

      Istoria Europei se înscrie pe noi coordonate. În curând, în anii ce vor veni, Europa va vorbi cu o singură voce în termeni de libertate, democrație, de respect al drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

      Acestea au fost ideile pe care autorii s‑au străduit să le surprindă, atât în această lucrare cât și în cele care au precedat-o. Ei au încercat să exprime originalitatea demersului unificator, demers construit prin acumulări, treptat, prin negocieri între state, cu consultarea voinței populare.

Autorii

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Fundamente ale dreptului comunitar instituțional An apariție 2003
Nr. pagini 248
Format 17x24
Preț 20 lei
Excepția de neconstituționalitate și Noul Cod de Procedură Penală An apariție 2016
Nr. pagini 94
Format 14x20
Preț 17 lei
Drept constituțional și instituții publice An apariție 2005
Nr. pagini 152
Format 17x24
Preț 22 lei
Infracțiuni și contravenții silvice An apariție 2000
Nr. pagini 96
Format 14x20
Preț 5 lei
    În curs de epuizare

Sisteme contabile comparate. Volumul III - partea a 2-a: Normele contabile internaționale An apariție 2000
Nr. pagini 256
Format 19x25,5
Preț 21 lei
Marketingul firmei. Studii de caz An apariție 2020
Nr. pagini 264
Format 17x24
Preț 45 lei
Turism balnear. Evoluție și tendințe la început de nou mileniu An apariție 2021
Nr. pagini 236
Format 17x24
Preț 39 lei
Geneza teoriei elitelor. Provocarea neomachiavellienilor An apariție 2001
Nr. pagini 304
Format 14x20
Preț 19 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice