Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Călcâiul lui Themis
Călcâiul lui Themis
Preț 8 lei
Adaugă
Autor Mircea Duțu
ISBN 973-590-656-2
An apariție 2002
Nr. de pagini 208
Format 14x20
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      Curtenii unui rege puternic, slugarnici și (aparent) orbiți de pretinsa strălucire a acestuia, discutau cu aprindere despre frumusețea cămășii lui bogate, pe care ei (parcă) o și vedeau.

      Pe când discuția era în toi, apăru un copil din casa despotului care, auzind cele ce se spuneau, cu inocența vârstei și fără a se lăsa sugestionat de închipuiri, rosti cu adâncă mirare: „Dar regele nici n‑are cămașă!“

      Tot așa, mulți dintre noi am rămas în privința justiției cu imaginea tradițională a zeiței Themis, legată la ochi și cu balanța în cumpănă, gata să spună imparțial și sentențios dreptatea așteptată cu ardoare de mulți. Numai că, între timp, multe s-au schimbat și în lumea dreptății; poruncile divine s‑au transcris în legi, acestea au fost confiscate de oameni, iar preoții au devenit judecători. Și astăzi, justiția face corp comun cu societatea, contaminându-se de toate relele, strălucirile și incapacitățile acesteia.

      Dezbrăcată și goală, ea ne poate schimba total sau parțial părerea despre valorile esențiale pe care este chemată să le proteguiască într‑un stat democratic și de drept. Este și cazul României contemporane.

      Într-adevăr, după decembrie 1989 ne așteptam ca lucrurile să se schimbe fundamental; din păcate însă, faptul nu s‑a produs decât la nivelul legilor de organizare judecătorească și a avocaturii și mai puțin în privința practicilor și a mentalităților. Se poate spune că nici nu se putea altfel, deoarece cam cu aceiași oameni nu poți realiza o mutație bruscă, o corespundere perfectă între forme și fond.

      „Asortarea“ justiției reale cu proiectul virtual al celei chemate să permită integrarea țării în Uniunea Europeană rămâne un deziderat prioritar al societății românești. Pentru aceasta însă este nevoie de voință politică, cultură juridică și schimbarea mentalităților. Trei cerințe nu imposibil de promovat, dar greu de afirmat într‑o societate încă lăuză, după nașterea pruncului statului de drept.

      Cu aceste gânduri am strâns în volumul de față 35 de eseuri și șase articole mai consistente, „cazuri“ judiciare insolite care vorbesc, fiecare în felul lui, despre „puncte slabe“ ale justiției de azi și de ieri. Ele încearcă să releve cu sinceritate, fără orbirea slujbașului „regelui gol“, „călcâiul lui Themis“, partea sensibilă a justiției, îndeobște române, în speranța îndreptării și lansării sale pe calea adevăratei maturizări și occidentalizări. Să putem spune astfel că justiția este oarbă, dar și dreaptă!

Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Istoria Înaltei Curți de Casație și Justiție An apariție 2007
Nr. pagini 472
Format 17x24
Preț 44 lei
Infracțiuni și contravenții silvice An apariție 2000
Nr. pagini 96
Format 14x20
Preț 5 lei
Elemente de dreptul afacerilor An apariție 2016
Nr. pagini 280
Format 14x20
Preț 34 lei
Normativity, fundamental rights and legal order in the EU / Normative, droits fundamentaux et ordre juridique dans l'UE An apariție 2010
Nr. pagini 172
Format 14x20
Preț 22 lei
    În curs de epuizare

Reflecții despre reglementările contabile, bancare, de control și audit financiar An apariție 2005
Nr. pagini 128
Format 14x20
Preț 10 lei
Convențiile fiscale încheiate de România An apariție 2003
Nr. pagini 224
Format 17x24
Preț 15 lei
Economie. 1415 itemi de antrenament pentru bacalaureat și admiterea în învățământul superior An apariție 2021
Nr. pagini 236
Format 17x24
Preț 41 lei
Integritate publică și corupție: abordări teoretice și empirice An apariție 2012
Nr. pagini 128
Format 17x24
Preț 20 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice