Analiza economico-financiară este, fără îndoială, disciplina de care își aduc aminte, cu plăcere și satisfacție, majoritatea studenților facultăților de economie.
Extrem de logică, pretabilă informatizării totale, această știință face diferența între simpla comensurare a activității unei întreprinderi, prin operațiuni matematice elementare, și descoperirea legităților profunde, a esenței care generează profit sau, dimpotrivă, duce la faliment, o entitate economică.
Prin cursul de față, am încercat să redau studenților și specialiștilor din domeniu o viziune personalizată a fenomenelor economice, care are însă la bază aleasa educație economică oferită de iluștrii profesori ai Academiei de Studii Economice București, cărora le mulțumesc pentru caracterul și profesionalismul arătat mie în anii de studenție.
Dacă nu mi-ar fi lăsat liber zborul spre tainele economiei, probabil, această carte nu ar fi apărut niciodată, de aceea ea reprezintă mărturia vie, că efortul atâtor minunați profesori universitari nu a fost zadarnic.
Fiecare cuvânt, pe care l-am șlefuit cu mintea mea, ascunde pasiunea dascălilor ce mi-au îndrumat pașii, și m-au determinat să mă îndrăgostesc definitiv de cariera universitară, de noblețea actului de educație, în general.
În profunzimea gândirii universale, este evident că această carte nu reprezintă nici cât un cuvânt al lui Blaise Pascal.
Sper totuși să fie de folos tinerilor care vor dori să aprofundeze viziunea contemporană asupra economiei, care suferă de o cosmetizare deloc întâmplătoare, în antiteză cu obiectivitatea și seriozitatea impuse în trecut de școala economică germană, austriacă etc.
Mulțumesc Celui ce a lăsat penița să scrie și tuturor celor ce se vor apleca asupra celor scrise.
Cornel Crecană