Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Dinamica doctrinelor contabilității contemporane: studii privind paradigmele și practicile contabilității
Dinamica doctrinelor contabilității contemporane: studii privind paradigmele și practicile contabilității
Preț 11 lei
Adaugă
Stoc limitat!
Autor Ion Ionascu
ISBN 973-590-883-2
An apariție 2003
Nr. de pagini 176
Format 17x24
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      Am dorit să începem demersul intelectual din această carte cu câteva aspecte legate de practica multimilenară a contabilității, care încă suscită discuții în mediile academice. Desigur, s-ar putea ridica și următoarea întrebare: oare de ce să ne ocupăm de istoria contabilității, când momentul actual așteaptă nenumărate rezolvări contabile, într-o lume a afacerilor tot mai globală, dinamică și complexă?

      Începem cu istoria fiindcă astăzi sunt puse în discuție noi teze privind apariția și dezvoltarea contabilității. Întâi, este vorba de punerea în circulație, de specialiști în istoria scrisului și în istoria antică, a tezei după care contabilitatea este considerată ca factor declanșator de cultură și civilizație, fiind la originea scrierii cuneiforme, apărute acum cinci mii de ani la popoarele mesopotamiene: „Contabilitatea a dat naștere scrisului, ca și calculului abstract, și nu invers, cum s-a crezut în mod tradițional. Apoi, în lumea universitarilor contabili s-a repus în discuție tema legată de apariția contabilității moderne, în partidă dublă, fiind acreditată ipoteza conform căreia italienii din orașele-state medievale ar fi împrumutat tehnica contabilității în partidă dublă de la arabi. Această supoziție vine în contradicție cu teza bine cunoscută după care partida dublă a fost inventată în secolele XIII-XIV de negustorii din orașele-state italiene. Apoi, deși suntem adepți ai tezei că „istoria nu se repetă“, ne interesează istoria contabilității pentru ameliorarea practicilor contabile actuale și creșterea forței explicative a modelelor teoretice folosite în pedagogia universitară a contabilității.

      Apoi, periplul nostru din această lucrare se ocupă de contabilitate privită ca o „construcție“ intelectuală, o formă de reprezentare a unei realități. Ca orice formă de cunoaștere rațională, ea este proprie omului, este un fenomen social. De aceea, am urmărit să dezvoltăm o analiză asupra contabilității atât ca formă de cunoaștere științifică, cât și ca practică socială (normalizată), care traver­sează astăzi o perioada caracterizată adesea prin „prefixul“ post, adică: post-co­munism, atunci când ne referim la redefinirea modelului contabil al firmelor din țările ex-comuniste care au abandonat modelul contabil specific economiei etatiste, în favoarea unei contabilități adecvate economiei de piață; post-in­dustrializare, dacă ne gândim la mutațiile pe care le suferă în special conta­bilitatea firmelor din țările occidentale, cu economii caracterizate prin dezvoltarea puternică a activităților de servicii imateriale, financiare și de înaltă tehnologie, în cadrul unor întreprinderi care activează la nivel global, într-o gamă largă de domenii și cu un grad mare de socializare a capitalului, aflat în mâna unui acționariat tot mai dispersat; post-modernism, dacă avem în vedere că paradigmele tradiționale nu mai reușesc să ofere o legitimitate discursului științific din contabilitate, în condițiile în care teoriile normative nu satisfac criteriile de „științificitate“ valabile în orice domeniu consi­derat științific, iar pozitivismul contabil, la fel ca orice alt discurs pozitivist din științele sociale, transformă contabilitatea într-o mecanică socială de tip deter­minist, lipsită de orice finalitate etică și deci de perspectiva umană.

 Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Istorie și dezvoltare privind contabilitatea din România An apariție 2005
Nr. pagini 304
Format 17x24
Preț 25 lei
Contabilitate bancară An apariție 2001
Nr. pagini 304
Format 17x24
Preț 20 lei
Contabilitatea inflației An apariție 2002
Nr. pagini 320
Format 17x24
Preț 19 lei
Confluențe micro și macroeconomice în contabilitate An apariție 2005
Nr. pagini 256
Format 14x20
Preț 25 lei
    Recomandări

Theoretical and Applied Economics (Economie Teoretică și Aplicată) abonament 2018 (4 numere) An apariție 2018
Format 17x24
Preț 400 lei
Economie. Ediția a treia An apariție 2019
Nr. pagini 634
Format 17x24
Preț 73 lei
Bilanțul economic al României la 100 de ani An apariție 2018
Nr. pagini 504
Format 14x20
Preț 75 lei
Criminalitatea informatică privind transferurile financiare An apariție 2018
Nr. pagini 368
Format 17x24
Preț 45 lei
    În curs de epuizare

Management comparat: Uniunea Europeană, Japonia și SUA, ediția a III-a An apariție 2006
Nr. pagini 376
Format 19x25,5
Preț 47 lei
Studiul pieței An apariție 2005
Nr. pagini 192
Format 14x20
Preț 27 lei
Audit și contabilitate. Baze ale performanței în administrația publică An apariție 2012
Nr. pagini 186
Format 17x24
Preț 24 lei
Control managerial An apariție 2006
Nr. pagini 448
Format 17x24
Preț 35 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice