Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Dinamica doctrinelor contabilității contemporane: studii privind paradigmele și practicile contabilității
Dinamica doctrinelor contabilității contemporane: studii privind paradigmele și practicile contabilității
Preț 11 lei
[ carte epuizată ]
Autor Ion Ionascu
ISBN 973-590-883-2
An apariție 2003
Nr. de pagini 176
Format 17x24
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Alertează-mă când este pe stoc  
Descriere

      Am dorit să începem demersul intelectual din această carte cu câteva aspecte legate de practica multimilenară a contabilității, care încă suscită discuții în mediile academice. Desigur, s-ar putea ridica și următoarea întrebare: oare de ce să ne ocupăm de istoria contabilității, când momentul actual așteaptă nenumărate rezolvări contabile, într-o lume a afacerilor tot mai globală, dinamică și complexă?

      Începem cu istoria fiindcă astăzi sunt puse în discuție noi teze privind apariția și dezvoltarea contabilității. Întâi, este vorba de punerea în circulație, de specialiști în istoria scrisului și în istoria antică, a tezei după care contabilitatea este considerată ca factor declanșator de cultură și civilizație, fiind la originea scrierii cuneiforme, apărute acum cinci mii de ani la popoarele mesopotamiene: „Contabilitatea a dat naștere scrisului, ca și calculului abstract, și nu invers, cum s-a crezut în mod tradițional. Apoi, în lumea universitarilor contabili s-a repus în discuție tema legată de apariția contabilității moderne, în partidă dublă, fiind acreditată ipoteza conform căreia italienii din orașele-state medievale ar fi împrumutat tehnica contabilității în partidă dublă de la arabi. Această supoziție vine în contradicție cu teza bine cunoscută după care partida dublă a fost inventată în secolele XIII-XIV de negustorii din orașele-state italiene. Apoi, deși suntem adepți ai tezei că „istoria nu se repetă“, ne interesează istoria contabilității pentru ameliorarea practicilor contabile actuale și creșterea forței explicative a modelelor teoretice folosite în pedagogia universitară a contabilității.

      Apoi, periplul nostru din această lucrare se ocupă de contabilitate privită ca o „construcție“ intelectuală, o formă de reprezentare a unei realități. Ca orice formă de cunoaștere rațională, ea este proprie omului, este un fenomen social. De aceea, am urmărit să dezvoltăm o analiză asupra contabilității atât ca formă de cunoaștere științifică, cât și ca practică socială (normalizată), care traver­sează astăzi o perioada caracterizată adesea prin „prefixul“ post, adică: post-co­munism, atunci când ne referim la redefinirea modelului contabil al firmelor din țările ex-comuniste care au abandonat modelul contabil specific economiei etatiste, în favoarea unei contabilități adecvate economiei de piață; post-in­dustrializare, dacă ne gândim la mutațiile pe care le suferă în special conta­bilitatea firmelor din țările occidentale, cu economii caracterizate prin dezvoltarea puternică a activităților de servicii imateriale, financiare și de înaltă tehnologie, în cadrul unor întreprinderi care activează la nivel global, într-o gamă largă de domenii și cu un grad mare de socializare a capitalului, aflat în mâna unui acționariat tot mai dispersat; post-modernism, dacă avem în vedere că paradigmele tradiționale nu mai reușesc să ofere o legitimitate discursului științific din contabilitate, în condițiile în care teoriile normative nu satisfac criteriile de „științificitate“ valabile în orice domeniu consi­derat științific, iar pozitivismul contabil, la fel ca orice alt discurs pozitivist din științele sociale, transformă contabilitatea într-o mecanică socială de tip deter­minist, lipsită de orice finalitate etică și deci de perspectiva umană.

 Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Sisteme contabile comparate. Volumul II - partea 1: Normele contabile internaționale An apariție 2000
Nr. pagini 360
Format 19x25,5
Preț 26 lei
Contabilitate creativă. De la idee la bani cu exemple practice An apariție 2014
Nr. pagini 224
Format 17x24
Preț 40 lei
Audit intern, control intern și cultură organizațională An apariție 2020
Nr. pagini 172
Format 17x24
Preț 44 lei
Introduction to financial accounting An apariție 2021
Nr. pagini 230
Format 17x24
Preț 46 lei
    Manuale școlare

Economie. 1415 itemi de antrenament pentru bacalaureat și admiterea în învățământul superior An apariție 2021
Nr. pagini 236
Format 17x24
Preț 41 lei
Psihologie. Manual pentru clasa a X-a An apariție 2004
Nr. pagini 192
Format 17x24
Preț 40 lei
Geografie. Manual pentru clasa a X-a An apariție 2005
Nr. pagini 120
Format 20x27
Preț 38 lei
Economie. Manual pentru clasa a XI-a An apariție 2006
Nr. pagini 192
Format 17x24
Preț 35 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice