Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Contabilitate aprofundată
Contabilitate aprofundată
Preț 27 lei
[ carte epuizată ]
ISBN 973-709-056-X
An apariție 2004
Nr. de pagini 336
Format 14x20
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Alertează-mă când este pe stoc  
Descriere

     Lucrarea se derulează pe șapte capitole. Des­chiderea este asigurată de instrumentarea analizei performanțelor întreprinderii prin prisma unei situații financiare care devine din ce în ce mai mult parte egală a clasicelor documente de sinteză, bilanțul și contul de profit și pierdere. Este vorba despre tabloul fluxurilor de trezorerie care, dincolo de interpretarea stării și evoluției lichidității întreprinderii și în complement cu o situație a rezul­tatelor, bazată pe informațiile generate de o contabilitate de angajamente, vizează și indicatorii de eficiență. Să nu uităm locul și rolul pe care îl joacă fluxurile de trezorerie în structurile modernizate ale cadrelor contabile conceptuale și în măsurarea unor elemente care compun situațiile financiare.

     Capitolul al doilea repune în discuție problema retratării informațiilor contabile, în condiții de inflație. Temă ignorată de normalizarea și practica, în țara noastră, chiar dacă economia românească a fost, timp de zece ani, una hiperinflaționistă, ea va suscita încă interes, prin deschiderea internațională a întreprinderilor mari, din spațiul economic al României, ca să nu mai vorbim de faptul că organismul internațional de contabilitate reanalizează retratarea la inflație, într-o perioadă de profundă îmbunătățire a referențialului său.

     Prezența fiscalității în contabilitate se constituie în studiul realizat de capitolul al treilea. Un măr al discordiei, atâta timp cât o contabilitate financiară, în ton cu contemporaneitatea, are drept țintă obținerea de imagini fidele. Acest raport (contabilitate-fiscalitate) induce în gândirea internațională una dintre cel mai greu accesibile metodologii de soluționare.

     Dizolvarea și lichidarea societăților comerciale (capitolul al patrulea) au devenit probleme spinoase, în contextul transformărilor în economia țării noastre: în perioada de tranziție, pentru regândirea fostelor întreprinderi, organizate după regulile centralizării și planificării, în întreprinderi supuse procesului de privatizare și operaționale în condiții de respectare a comanda­mentelor de piață, iar astăzi, pentru că, nu-i așa, trebuie să acceptăm că viabilitatea entităților economice este mai degrabă un vis, realitatea plasându-le în procesul normal al creării, dezvoltării și morții (dizolvare și lichidare).

     Opusă celor două procese anterioare, reorganizarea societăților comer­ciale este susținerea vieții lor prin diverse căi, în primul rând prin fuziune. Este ceea ce constituie substanța capitolului al cincilea. Autorul prezintă soluții de evaluare și de realizare practică a fuziunilor, care sfidează, în mod elegant, simplismul normelor gândite, odinioară, de normalizatorii români.

     Grupările de întreprinderi (capitolul al șaselea) reprezintă o temă nova­toare a consolidării conturilor. Pe axa convergenței referențialelor contabile, organismul internațional de normalizare (IASB) evoluează „după chipul și asemănarea“ organismului american (FASB). Gruparea întreprin­derilor se con­cen­trează în zona singurei metode acceptate, astăzi, la nivel mondial, metoda achiziției. Evaluarea la valoarea justă câștigă tot mai mult teren, în zona măsurării contabile, iar fondul comercial se depreciază pe baza unui test care, urmând calea deschisă anterior, de standardul IAS 36, licitează previzionarea, abandonându-se cea clasică, privind amortizarea acestui activ imaterial.

     În sfârșit, conturile consolidate se constituie în marea provocare pentru Europa contabilă, pe fondul trecerii la sistemul IAS-IFRS. Consolidarea este domeniul preferat, în studiile lui Marian Săcărin și, în mod așteptat, el îi acordă un loc preferențial.

 Profesor universitar doctor
Niculae Feleagă,
coordonatorul științific al colecției
„Biblioteca de Contabilitate“

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Confluențe micro și macroeconomice în contabilitate An apariție 2005
Nr. pagini 256
Format 14x20
Preț 25 lei
Sisteme contabile comparate. Volumul I - Contabilitățile anglo-saxone An apariție 1999
Nr. pagini 360
Format 19x25,5
Preț 36 lei
Perspective și limite în procesul de armonizare financiar-contabilă An apariție 2010
Nr. pagini 224
Format 17x24
Preț 40 lei
Contabilitatea societăților comerciale aflate în redresare economică An apariție 2017
Nr. pagini 152
Format 17x24
Preț 22 lei
    Manuale școlare

Dicționar ilustrat de biologie animală și umană An apariție 2009
Nr. pagini 208
Format 17x24
Preț 19 lei
Economie. Aplicații, teste, probleme, răspunsuri, ediția a V-a An apariție 2003
Nr. pagini 272
Format 17x24
Preț 33 lei
Limba și literatura română. Manual pentru clasa a XI-a An apariție 2006
Nr. pagini 216
Format 20x27
Preț 31 lei
Contabilitate. Clasa a X-a An apariție 2005
Nr. pagini 144
Format 17x24
Preț 21 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice