Auditul financiar contabil, domeniu de vârf al profesiei contabile, a fost legiferat în România abia în anul 1999, cunoscând pași importanți atât prin CECCAR, cât și prin Ministerul Finanțelor prin înființarea Camerei Auditorilor din România care a elaborat Standardele de Audit și Codul privind conduita etico-profesională în domeniul auditului financiar, după IFAC.
În această perspectivă, auditul financiar contabil se interpune între producătorii și utilizatorii informației contabile, prin profesioniști de mare clasă care își asumă responsabilitatea certificării că situațiile financiare sunt întocmite, sub toate aspectele semnificative, în conformitate cu Standardele Naționale și Internaționale de contabilitate.
Obligativitatea efectuării auditului financiar contabil prevăzut prin lege de toate societățile comerciale, regiile autonome, institutele publice, băncile, fondurile de investiții etc. ar fi prevenit falimentul, bancruta frauduloasă și pierderile de resurse financiare ale populației printr-o informare corectă, reală, onestă a tuturor participanților la viața economico-socială.
Asigurarea rezonabilă de către auditori că situațiile financiare (bilanțul contabil, contul de profit și pierdere, situația fluxurilor de trezorerie și notele la conturile anuale) în întregul lor nu conțin erori semnificative depinde de acumularea probelor de audit, a procedurilor conforme cu Standardele de Audit.
Cu riscul de a fi sceptici în apreciere, considerăm că a realiza auditul financiar contabil presupune o cunoaștere în profunzime a cadrului contabil conceptual la nivel național și internațional, a postulatelor principiilor, normelor și regulilor de evaluare, a instrumentărilor tehnice contabile și implicit, a Standardelor Internaționale de Audit. Pe lângă cercetarea fundamentală în contabilitate este nevoie de o bogată experiență practică specifică pe domenii de activitate, dublată de o legislație fiscală în țara noastră deloc de neglijat. Ori, Standardele Internaționale de Contabilitate și Standardele de Audit au apărut recent traduse în țara noastră. Este un început greu, dar nu imposibil de realizat pentru toți cei care îndrăgesc profesia contabilă atât de onorabilă, dar și de dificilă în același timp.
Este meritorie inițiativa Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice de a include ca disciplină obligatorie de studiu Auditul Financiar Contabil, Auditul Fiscal pentru studenții acestei facultăți care parcurg toate contabilitățile ce acoperă aproape toate domeniile de activitate din România. Și totuși, un gram de obiectivitate ne obligă să afirmăm că studenții facultății noastre nu pot obține la absolvire calitatea de experți contabili fără a mai susține alte examene și sperăm ca autoritățile în drept să reconsidere sacrificiul pe altarul științei contabile a studenților de la această facultate.
Lucrarea este adresată studenților din învățământul economic, profesioniștilor în domeniu și tuturor celor care doresc să cunoască importanța auditului financiar.
Autorii