Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Paradigmele dezvoltării
Paradigmele dezvoltării
Preț 20 lei
Adaugă
ISBN 973-709-235-X
An apariție 2006
Nr. de pagini 328
Format 17x24
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      Într-o prezentare sintetică, cititorii vor primi informații perti­nente privind momentele de vârf ale procesului de maturizare a științelor economice (opere majore, personalități reprezentative) pe fondul problemelor economice specifice fiecărei etape istorice. Astfel, după o sumară prezentare a gândirii economice premo­derne, sunt examinate și redate idei, teorii, doctrine, paradigme, școli și curente de gândire economică din epoca modernă și contemporană, cu un accent aparte pus pe acelea care surprind aspecte esențiale ale evoluției vieții economice. Cum în mișcarea științei ideea se transmite prin mijlocirea teoriilor, am acordat un spațiu mai mare acelor idei care, prin structura și mersul lor, au dat caracterul de para­digmă unor teorii. În felul acesta, dinamica unor idei ne oferă spațiul în mișcarea sa de expansiune-contracție, atât în timp, de la o epocă la alta, cât și în spațiu, de la un tip de societate la altul. Astfel, odată cu cristalizarea unei idei de către o generație sau epocă, sub forma unui curent de gândire promovat de o comunitate științifică, teoria capătă valoarea unei paradigme științifice.

      Pe parcursul lucrării vom observa că există o rată de viață și deci de înlocuire a teoriilor. „Acolo unde o paradigmă nu mai poate răspunde unui criteriu logic intrinsec, ea intră în criză sub forma crizei teoriei. Acea teorie nu mai poate fi totodată în acord cu sine însăși și cu sensul unui fapt empiric dat, astfel că ori se neagă pe sine pentru a se pune de acord cu noutatea empirică, ori ignoră realitatea și astfel își pierde caracterul de teorie științifică, devine simplă ideo­logie. Criza nu poate fi depășită decât prin intervenția unei alte para­digme, adică a unui alt mod de a rezolva problema decât cel consa­crat, ceea ce conduce la salvarea teoriei, prin reconstrucția ei”.

      Scopul acestui demers rezidă, pe de o parte, în proiectarea cadrului general necesar aprofundării disciplinelor economice, iar pe de altă parte, în crearea la studenți a discernământului necesar pentru delimitarea valorilor autentice de cele false în domeniul gândirii economice. Mai mult, cunoașterea acestor construcții teoretice le permite să examineze starea actuală a teoriei și practicii economice nu numai în raport cu realitățile economice, ci și în cunoștință de cauză, a încercărilor făcute de către generațiile anterioare de economiști pentru explicarea și soluționarea problemelor din perioadele respective. Numai astfel devin posibile adeziunea deliberată la pluralismul de idei, înțelegerea proceselor și reformelor din lumea contemporană și, nu în ultimul rând, participarea conștientă și dinamică la realizarea unei economii sustenabile în România.Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Macroeconomie: modele statice și dinamice de comportament, teorie și aplicații An apariție 2009
Nr. pagini 455
Format 17x24
Preț 55 lei
Modelare economică. Teorie și studii de caz. Ediția a doua An apariție 2019
Nr. pagini 404
Format 17x24
Preț 50 lei
Economia întreprinderii de turism și comerț. Manual de studiu individual An apariție 2004
Nr. pagini 336
Format 17x24
Preț 20 lei
Modelare economică. Concepte, teorie și studii de caz An apariție 2014
Nr. pagini 558
Format 17x24
Preț 60 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice